Lezersvraag: Hoe weet ik of de cosmetica die ik gebruik dierpoefvrij is?

Fijn dat je nadenkt over dit probleem binnen de cosmetica industrie! Het testen van cosmetica op dieren is gelukkig veel in het nieuws. Ook zijn er organisaties die zich hard maken in de wereld van de dierproeven. Deze organisaties proberen te voorkomen dat dierproeven mogelijk en gerechtvaardigd zijn.

Steeds meer cosmetica merken zorgen er al voor dat er geen gebruik gemaakt wordt van dierproeven. Op de website van stichting proefdiervrij, kun je zoeken op een merk en kom je er meteen achter of de product getest is op dieren. Tevens het proefdiervrij het logo, de leaping bunny, dat aantoont dat het product dierproefvrij is.
Echter zijn er ook een aantal cosmetica merken die niet in de lijst voorkomen of het logo op hun verpakking heeft. Dit komt mede doordat de stichting veel informatie van de cosmeticamerken wil hebben en de merken niet altijd hun ‘geheimen’ prijs willen geven.

logo dierproefvrije cosmetica (leaping bunny)

logo dierproefvrije cosmetica (leaping bunny)

Gelukkig is er een doorbraak bij het testen van cosmetica op dieren. Vanaf 11 maart jl. mag in de hele Europese Unie geen cosmetica meer getest worden op dieren. De cosmetica producten waar dit verbod voor geld zijn;

·         Make-up

·         Haarverzorging

·         Gezichtsverzorging

·         Schoonheidsproducten zoals; bodylotion en deodorant.

Wees nog wel alert op welke producten je koopt. Dat er vanaf 11 maart niet meer getest mag worden op dieren. Dat wil niet zeggen dat er geen cosmetica meer in de winkels ligt die wel op dieren getest is!

Ook is het een feit dat er binnen de EU niet meer op dieren getest mag worden, maar dit buiten de EU nog wel wordt gedaan. In China zijn dierproeven bijvoorbeeld niet verplicht, merken die uit China komen kunnen dus nog wel op dieren zijn getest.

Al met al kan er dus wel gesteld worden (gelukkig) dat er steeds minder cosmetica op de Nederlandse markt verkocht wordt dat op dieren is getest!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>